Συζητήθηκε χθες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές υγείας της Αργολίδας

Συζητήθηκε χθες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές υγείας της Αργολίδας (Νοσοκομείο Ναυπλίου, Νοσοκομείο Άργους, Κέντρα Υγείας, Ασθενοφόρα ΕΚΑΒ) είχε υποβάλει ο Βουλευτής κ. Γιάννης Ανδριανός προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Ο κ. Ανδριανός στην πρωτολογία του ανέφερε τα εξής:

Θέλω κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω τον Υπουργό που είναι σήμερα στην αίθουσα για να απαντήσει και δείχνει βεβαίως ότι τιμά τον Κοινβουλευτικό Έλεγχο, τιμά τους Βουλευτές.

Η Επίκαιρη Ερώτηση που συζητάμε σήμερα, έρχεται μετά από πέντε προηγούμενες Ερωτήσεις και μία Αναφορά μου με το ίδιο θέμα προς εσάς, οι οποίες μέχρι σήμερα παραμένουν αναπάντητες. Δεν θα είχα καταθέσει την Επίκαιρη αυτή Ερώτηση αν είχαν απαντηθεί.

Ακόμη, αναπάντητο παραμένει από πλευράς σας το αίτημα που σας έχει υποβάλει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων και οι φορείς ολόκληρης της Αργολίδας, και το οποίο σας έχω διατυπώσει κι εγώ προσωπικά από το βήμα της Βουλής, για την πραγματοποίηση σύσκεψης με την συμμετοχή των φορέων της τοπικής κοινωνίας για τα φλέγοντα ζητήματα της Υγείας στην Αργολίδα. Σας καλώ λοιπόν, με την ευκαιρία αυτή, να ανταποκριθείτε θετικά ορίζοντας το συντομότερο δυνατό την ημερομηνία της σύσκεψης, γιατί άλλωστε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και επισήμανσης όλων αυτών των προβλημάτων ήταν από όλες αυτές τις παρατάξεις  και οι Βουλευτές, και οι εκπρόσωποι των φορέων και του Δήμου Ναυπλιέων. Γιατί όπως σας είπα και στην Ολομέλεια της Βουλής, η Υγεία δεν έχει χρώμα, ή μάλλον έχει ένα μόνο το λευκό, αυτό της μπλούζας του γιατρού, που ως γιατρός την έχετε υπηρετήσει και νομίζω ότι αυτή την ευαισθησία σας θα την δείξετε και για τα προβλήματα που υπάρχουν στις δομές υγείας που αντιμετωπίζει και το Νοσοκομείο του Ναυπλίου και του Άργους, και τα Κέντρα Υγείας Κρανιδίου, Λυγουριού αλλά και περιφερειακά αγροτικά ιατρεία.

Στο χρόνο που έχω στη διάθεσή μου, θα αναφερθώ σε κάποια από αυτά τα προβλήματα :

Σε ό,τι αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας, υπάρχουν κενά στο προσωπικό, για παράδειγμα καρδιολόγων στην Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου, τα οποία δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία του και τον κανονικό προγραμματισμό των εφημεριών.

Τα κενά αυτά μάλιστα πρόκειται σύντομα να αυξηθούν με την προγραμματισμένη συνταξιοδότηση γιατρών. Μάλιστα, σε σχετικό έγγραφό του ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας προσδιορίζει τις ανάγκες ως εξής: Στη Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου τουλάχιστον έναν καρδιολόγο, κενό για το οποίο έχει ενημερωθεί το υπουργείο από το τέλος Αυγούστου, έναν ορθοπεδικό, έναν βιοπαθολόγο, έναν αναισθησιολόγο, και δύο μικροβιολόγους και στη Νοσηλευτική Μονάδα Άργους δύο ακτινολόγους, έναν χειρουργό, έναν καρδιολόγο, έναν γυναικολόγο-μαιευτήρα, και έναν παθολόγο-ανατόμο, ενώ αναμένονται συνταξιοδοτήσεις με πιο επείγουσα εκείνη του διευθυντή του αξονικού που σε δύο μήνες θα αποχωρήσει απ’ ό,τι με έχουν ενημερώσει λόγω συνταξιοδότησης. Σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό και παραϊατρικό χρειάζονται τουλάχιστον 20 άτομα συνολικά για το Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας και εδώ επισημαίνω ότι στην τελευταία προκήρυξη δεν προβλέπεται ούτε μία θέση για την Αργολίδα.

Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, γιατροί και νοσηλευτές μετακινούνται από τα κέντρα Υγείας αλλά και από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, συχνά και σε πόλεις εκτός Αργολίδας όπως η Κόρινθος και η Σπάρτη για να καλύψουν κενά, ενώ το ΠΕΔΥ έχει μείνει χωρίς γιατρούς, και δεν λειτουργεί ούτε η Παιδιατρική Κλινική, με αποτέλεσμα νεογέννητα και μεγαλύτερα παιδιά να διακομίζονται σε άλλους νομούς για προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν επιτόπου.

Επισημαίνω ακόμη το εξαιρετικά επείγον έγγραφο της αρμόδιας Διευθύντριας της Νοσηλευτικής Μονάδας Ναυπλίου όπου αναφέρονται τα ανεπαρκή διαθέσιμα υπόλοιπα πιστώσεων σε πολλούς ΚΑΕ εξόδων μείζονος σημασίας για την λειτουργία του Νοσοκομείου. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι οι πιστώσεις είναι μειωμένες κατά 19% σε σχέση με πέρσι, οι επιχορηγήσεις ήρθαν τον Ιούλιο με αποτέλεσμα  να αυξηθούν τα ληξιπρόθεσμα, γεγονός που δημιούργησε προβλήματα στις προμήθειες υλικών και στην παροχή υπηρεσιών.

Απαντώντας, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε τα εξής:

Αγαπητέ συνάδελφε, νομίζω ότι αυτήν την περίοδο πραγματικά οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας και τα προβλήματά τους είναι εύλογο να αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων και κοινοβουλευτικού ελέγχου και είναι ενθαρρυντικό το ότι επίσης απασχολούν πολύ ζωηρά τις τοπικές κοινωνίες και τις εκπροσωπήσεις των πολιτών, τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, τους δημάρχους, τους περιφερειάρχες κ.λπ.

Θεωρώ ότι αυτό είναι μια ένδειξη ότι η κοινωνία συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται μια συστράτευση για να υπερασπιστούμε τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας, σε μια περίοδο που το έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη η κοινωνία.

Η εικόνα στο σύστημα υγείας δεν είναι καλή και το ξέρουμε. Αντίστοιχα προβλήματα με αυτά τα οποία εκθέτετε στην ερώτησή σας και αφορούν την περιοχή της Αργολίδας υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν σε κάθε περιοχή ιδιαιτερότητες και υπάρχουν και πιο οξυμένες ανάγκες, τις οποίες προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε με έναν σχεδιασμό και κυρίως με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ξέρετε πολύ καλά ότι για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια έχουμε προωθήσει μια πρώτη δέσμη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού εννιακοσίων ογδόντα πέντε ατόμων. Είναι η προκήρυξη 4Κ/2015 μέσω ΑΣΕΠ. Ελπίζουμε ότι στις αρχές του επόμενου χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής και θα μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να τοποθετηθούν και να καλύψουν ένα πολύ μικρό μέρος, προφανώς, από τα τεράστια κενά που υπάρχουν στο σύστημα.

Ακολουθεί και μια δεύτερη δέσμη δύο χιλιάδων τετρακοσίων σαράντα εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και γιατρών -στην πρώτη προκήρυξη δεν προβλέπονται γιατροί- και με αυτές τις θέσεις των γιατρών που είναι περίπου εξακόσιες και άλλες ενενήντα -δηλαδή εξακόσιες ενενήντα, περίπου επτακόσιες θέσεις γιατρών- πιστεύουμε ότι σιγά σιγά μπορούμε να κάνουμε μια πρώτη, ας πούμε, επείγουσα κάλυψη των κενών.

Στη δική σας περιοχή η εικόνα που έχω από την υπηρεσία είναι ότι έχουν ζητηθεί για το μεσοδιάστημα, μέχρι δηλαδή να καλυφθούν οι θέσεις με μόνιμο προσωπικό, θέσεις επικουρικού προσωπικού. Υπάρχουν δύο θέσεις καρδιολόγων για το Νοσοκομείο του Άργους. Έχουν δεσμευτεί πιστώσεις από το Νοσοκομείο και έχουμε κι εμείς προωθήσει στην υπηρεσία τη γρήγορη κάλυψή τους από τις λίστες που υπάρχουν ανά ειδικότητα και ανά ΥΠΕ.

Άρα, εκτιμώ ότι σύντομα θα μπορέσουμε αυτές τις δύο θέσεις να τις καλύψουμε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το σημαντικό κενό, το οποίο υπάρχει.

Όσον αφορά το Νοσοκομείο Ναυπλίου, έχει ζητηθεί επίσης μία θέση παθολόγου ή γενικού ιατρού και μία θέση ακτινολόγου για το ΠΕΔΥ Ναυπλίου. Επίσης, έχουν προκηρυχθεί στην προκήρυξη αυτή που σας είπα προηγουμένως, δηλαδή στην προκήρυξη 4/Κ, δύο θέσεις, μία ΠΕ Φαρμακοποιού και μία ΔΕ Διοικητικού για το Νοσοκομείο του Ναυπλίου.

Επιπλέον, εκκρεμεί ο διορισμός μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ από παλαιές κρίσεις της προηγούμενης τετραετίας-πενταετίας και έχουμε δώσει εντολή να επισπευσθούν αυτήν την περίοδο, προκειμένου να προχωρήσει ο διορισμός δύο γιατρών για το Ναύπλιο, ενός καρδιολόγου και ενός χειρουργού και τριών γιατρών για το Άργος, ενός παθολόγου, ενός νεφρολόγου και ενός ψυχιάτρου. Αυτές οι θέσεις ήταν σε εκκρεμότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Προσπαθούμε, λοιπόν, σ’ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, με τους περιορισμένους ανθρώπινους πόρους που διαθέτει το σύστημα –και αυτή είναι η εντολή που έχουμε δώσει και στις διοικήσεις των ΥΠΕ- να κάνουμε την καλύτερη δυνατή και την πιο ορθολογική κατανομή αυτού του ανθρώπινου δυναμικού.

Εξασφαλίσαμε φέτος μία αύξηση του ορίου δαπανών των νοσοκομείων της χώρας. Στα νοσοκομεία της περιοχής σας δόθηκε μία αύξηση 500.000 ευρώ στον τρέχοντα προϋπολογισμό του 2015, που ήταν μειωμένος κατά περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι, απ’ ό,τι έχω ενημερωθεί. Επίσης, δόθηκε μία αύξηση 250.000 ευρώ για το Νοσοκομείο Ναυπλίου και άλλων 250.000 ευρώ για το Νοσοκομείο του Άργους.

Αντίστοιχη αναπροσαρμογή θα υπάρξει και στον Προϋπολογισμό του 2016. Φιλοδοξούμε ότι αυτή θα είναι μία χρονιά σταθεροποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Τελειώνω, λέγοντας ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι να υπάρξει μια αντιστροφή της φθίνουσας πορείας για το σύστημα υγείας. Στη συνέχεια, αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι ένας σοβαρός σχεδιασμός με βάση ένα κρίσιμο εργαλείο που λείπει, που είναι ο υγειονομικός χάρτης, προκειμένου να δούμε ξανά πώς θα αξιοποιήσουμε σήμερα καλύτερα τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει, κατανέμοντάς τα καλύτερα στο σύστημα υγείας.

Έχω επικοινωνήσει με τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, η οποία σχεδιάζει μία ανοιχτή συζήτηση με τους κοινωνικούς, πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής γι’ αυτό το θέμα. Η δέσμευση είναι ότι στο επόμενο διάστημα θα οργανωθεί αυτή η σύσκεψη.

Όσον αφορά το μεσοδιάστημα και για να μην υπάρξει προφανώς κριτική ότι το Υπουργείο κωφεύει ή αρνείται να έρθει σε επαφή με τα αιτήματα και τις ανάγκες των φορέων, μπορούμε να προγραμματίσουμε μία συνάντηση προπαρασκευαστική, αν θέλετε, αυτής της πιο επίσημης που θα κάνει η ΥΠΕ στο Υπουργείο, προκειμένου να ακούσουμε τους ανθρώπους που εργάζονται στο νοσοκομείο, την ιατρική υπηρεσία, τα σωματεία των εργαζομένων, να έχουμε μία πρώτη αποτύπωση των άμεσων αναγκών και στη συνέχεια να δούμε πώς μπορούμε μ’ αυτό το σχεδιασμό σταδιακά να τις καλύψουμε.

Στην δευτερολογία του, ο κ. Ανδριανός τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Πράγματι είναι απαραίτητο αυτή η συνάντηση στην οποία αναφερθήκατε να γίνει άμεσα και βλέπω ότι υπάρχει πρόθεση, από τη στιγμή που το λέτε επίσημα από το βήμα της Βουλής, το γραφείο σας λοιπόν να ενημερώσει άμεσα όσους έχουμε εκφράσει το ενδιαφέρον και όλους τους βουλευτές των τριών κομμάτων της Αργολίδας, αλλά και τους φορείς και τους δημάρχους και τη διοίκηση του νοσοκομείου και τους εργαζόμενους οι οποίοι πραγματικά καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψουν όλα αυτά τα κενά και τις ανάγκες.

Θέλω να πω πως γίνονται αστοχίες, όπως είχα επισημάνει σε μία άλλη Ερώτησή μου που απαντήθηκε από άλλο συνερωτώμενο Υπουργείο, η Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου έχασε 1.340.000 ευρώ, ένα κονδύλι από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού της εξοπλισμού – προέβλεπε χειρουργική αίθουσα, λαπαροσκοπικά, ενδοσκόπια, χειρουργικά εργαλεία – που δυστυχώς η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιουλίου του 2015 παρήλθε

και θέλω να σας επισημάνω επίσης και τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν και στο ΕΚΑΒ. Αυτή την στιγμή συνήθως το μεσημέρι και το απόγευμα υπάρχει ένα ασθενοφόρο, ένα πλήρωμα για όλο το νομό, που καταλαβαίνετε αν χρειαστεί να πάει σε ένα συμβάν δεν υπάρχει δεύτερο και πολλές φορές ζητάται από άλλο νομό και πολλές φορές δεν υπάρχει ούτε από όμορο νομό. Υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και σε οδηγούς, δηλαδή το Λυγουριό δεν έχει οδηγούς και το Κρανίδι έχει αυτοκίνητα αλλά δεν έχει οδηγούς και μάλιστα το Κρανίδι εξυπηρετεί  και τις Σπέτσες, είναι μεγάλο το πρόβλημα λόγω και της απόστασης που υπάρχει από το Ναύπλιο. Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να λάβετε υπόψη σας όλα αυτά τα γεγονότα. Υπάρχουν εφημερίες, υπερωρίες στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Παραμένουν δηλαδή τα εκτός  έδρας για 3 μήνες του 2014 και για ολόκληρο το 2015 απλήρωτα. Θεωρώ λοιπόν ότι έχετε την πρόθεση να συμβάλετε στη λύση αυτών των προβλημάτων και σας επισημαίνω το επιτακτικό του προβλήματος, πρέπει να επιλυθούν άμεσα καθώς τίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η υγεία των κατοίκων της περιοχής, και των πολυάριθμων επισκεπτών, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο Σας καλώ γι’ αυτό να αναλάβετε τις προσήκουσες δράσεις και να συνεργαστείτε με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Άλλωστε η υγεία είναι ένα ζήτημα στο οποίο μπορούμε, και οφείλουμε, να ενώνουμε δυνάμεις ανεξάρτητα από τις επιμέρους πολιτικές μας διαφορές.

Και θέλω να καταθέσω για τα πρακτικά, και θα σας βοηθήσουν και στη δουλειά σας, την επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας που επισημαίνει τις ανάγκες, την επιστολή του Δημάρχου Ναυπλιέων για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο του Ναυπλίου, την επιστολή του Δημάρχου Κρανιδίου για τα προβλήματα που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας του Κρανιδίου και ένα απόσπασμα πρακτικών από την συνεδρίαση της 28/9/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου Επιδαύρου, που εκεί ο γιατρός του Κέντρου Υγείας αναφέρει ότι βάζουν οι εργαζόμενοι από την τσέπη τους χρήματα για επιδέσμους, λευκοπλάστ, σύριγγες, και νομίζω ότι όλα αυτά δεν τιμούν κανένα μας. Πιστεύω κύριε Υπουργέ με την παρουσία σας εδώ υποδηλώνετε το ενδιαφέρον σας και για την Αργολίδα όπως και για όλη την Ελλάδα και πιστεύω ότι θα πάρετε τα επιβαλλόμενα μέτρα για να λύσετε αυτά τα επιτακτικά προβλήματα γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με ζωές.

Υπόψη σας ότι τα ασθενοφόρα είναι σε κακή κατάσταση, έχουν πάνω από ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα. Επίσης, πολλές φορές οι εργολάβοι καθαριότητας νοσοκομείων και κέντρων υγείας δεν πληρώνουν και αφήνουν φέσια στους εργαζόμενους.

Ανταπαντώντας, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Δεν θέλω να πω πολλά πράγματα. Συμφωνώ για την ανάγκη αυτήν την περίοδο να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του δημόσιου συστήματος υγείας. Για την Κυβέρνηση αποτελεί κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα αυτό. Θα αποτυπωθεί και στον προϋπολογισμό, τον οποίο θα συζητήσουμε τις επόμενες μέρες, αυτό το πράγμα, δηλαδή στους δείκτες και στα προβλεπόμενα κονδύλια.

Θα υπάρξει μια σημαντική αύξηση του ορίου δαπανών για το δημόσιο σύστημα υγείας μέσα στο 2016. Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο θα ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των νοσοκομείων, που ήταν όντως προβληματικός στη διάρκεια αυτής της χρονιάς, και θα μπορέσουν τα νοσοκομεία επίσης με την αύξηση των μεταβιβάσεων από τον ΕΟΠΠΥ προς το δημόσιο σύστημα υγείας να καλύψουν κενά με επικουρικό προσωπικό, προχωρώντας όμως ταυτόχρονα αυτές τις δέσμες που σας είπα προσλήψεων με μόνιμο προσωπικό.

Πιστεύουμε ότι, μετά από μία δύσκολη χρονιά που ήταν το 2015 για τη δημόσια περίθαλψη στη χώρα μας, το 2016 θα υπάρξει μια αισθητή βελτίωση στην καθημερινότητα τόσο των εργαζομένων στο σύστημα όσο κυρίως των πολιτών -αυτό μας ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα- στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπου και εκεί θα είμαστε σε θέση πολύ σύντομα να εξαγγείλουμε ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης των σημερινών δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας και ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης και μεταρρύθμισης σε αυτόν τον χώρο, κάτι που εκκρεμεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και κυρίως με τους εργαζομένους, οι οποίοι πραγματικά αυτήν την περίοδο με περίσσευμα ψυχής, κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε συνθήκες μισθολογικής περικοπής πολύ σημαντικής και εργασιακής πίεσης, νομίζω ότι πραγματικά υπερβάλλουν εαυτούς και κρατούν το σύστημα υγείας όρθιο.

Θέλουμε να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντί τους. Έχουμε προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό την αποπληρωμή των οφειλών για δεδουλευμένα. Υπάρχουν διαφορές από ΥΠΕ σε ΥΠΕ. Τα χρήματα, όμως, από το Υπουργείο έχουν δοθεί για να καλυφθεί το πρώτο εννιάμηνο του 2015 και μέσα στον Δεκέμβριο θα επιδιώξουμε να πληρωθούν και οι επόμενοι δύο μήνες, δηλαδή ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος.

Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια κανονικότητα πιο καλή στο επόμενο διάστημα για το σύστημα υγείας και για τη δημόσια περίθαλψη στη χώρα μας, ακριβώς σε μια περίοδο, όπως είπαμε και πριν, που το έχει ανάγκη η κοινωνία, που υπάρχει υγειονομική και ανθρωπιστική κρίση, που επιβαρύνεται το σύστημα υγείας από τους ανθρώπους και τους ανασφάλιστους, που θα διευκολύνουν την πρόσβασή τους, αλλά και από το ισχυρό προσφυγικό ρεύμα.